donderdag 18 februari 2010

Malalai Joya: “VS en NAVO hebben 8 jaar lang de vijanden van Afghanistan gesteund”

De Afghaanse politica Malalai Joya bracht een bezoek aan Nederland. De actualiteitenrubriek Netwerk interviewde haar: “De VS en de NAVO moeten weg uit Afghanistan. De bevolking verwacht er niets goeds meer van."

"Er worden oorlogsmisdaden begaan. Er is nog nooit een democratie ontstaan uit oorlog, witte fosfor en clusterbommen. Sinds de komst van de NAVO zijn er duizenden burgerdoden gevallen. Van de wederopbouw is weinig terechtgekomen."

De Afghaanse ex-politica Malalai Joya (32) was op bezoek in Nederland. Ze schreef het aangrijpende boek ‘Een vrouw tussen krijgsheren’, dat nu in de boekhandel ligt. Hierin vertelt ze het verhaal over de tragische recente geschiedenis van Afghanistan aan de hand van persoonlijke ervaringen. Netwerk heeft een interview met haar. Ze adviseert Nederland om te vertrekken uit Afghanistan.

Netwerk meldt: “In mei 2007 werd ze geschorst als parlementslid door beledigende woorden over mede-volksvertegenwoordigers: ‘Deze drugsbazen en krijgsheren zijn gevaarlijker voor de toekomst van ons land dan de taliban.’ Ook vergeleek ze het parlement met een beestenstal. Sinds haar schorsing leeft Malalai Joya onder bewaking en steeds in een andere woonplaats in Afghanistan.”

Ondanks de levensbedreigingen en intimidaties die daarop volgden zet ze haar strijd onverminderd voort. In 2009 won zij dan ook de International Anti-discrimination Award.

De bijzonder indrukwekende speech van Malalai Joya in het Afghaanse parlement waarin ze betoogt “dat er criminelen in zitten, krijgsheren die verantwoordelijk zijn voor de situatie in het land. Ze onderdrukken vrouwen en hebben het land geruïneerd. Ze moeten berecht worden.”

De voorzitter van het parlement is haar toespraak beu, ze wordt uit het parlement verbannen en ze mag er niet terugkeren.

De voorzitter draagt de bewakers op Malalai Joya uit het parlement te gooien.
Malalai Joya is door de BBC uitgeroepen tot dapperste vrouw van Afghanistan. Ze was nog geen dertig jaar oud toen ze al internationale erkenning kreeg als parlementslid van Afghanistan. Malalai komt op voor vrouwenrechten, democratie en vrijheid van meningsuiting.

In de uitzending van Netwerk zegt ze onder meer: “De VS en de NAVO moeten weg uit Afghanistan. De bevolking verwacht er niets goeds meer van. Er worden oorlogsmisdaden begaan."

"Er is nog nooit een democratie ontstaan uit oorlog, witte fosfor en clusterbommen. Sinds de komst van de NAVO zijn er duizenden burgerdoden gevallen," aldus Malalai. Van de wederopbouw is volgens haar weinig terechtgekomen.

De Afghaanse overheid heeft miljarden van donorlanden ontvangen om scholen te bouwen, maar het overgrote deel van dat geld is in de handen van krijgsheren gekomen, die zich verrijkt hebben.

De NAVO en de VS hebben volgens haar 8 jaar lang de vijanden van Afghanistan gesteund in plaats van ze te bestrijden.

Ze adviseert Nederland om te vertrekken uit Afghanistan.

Meer informatie en het interview met Netwerk
http://www.netwerk.tv/uitzending/2010-02-17/dapperste-vrouw-afghanistan-voor-auteursbezoek-nederland#

De site van het Defense Committee for Malalai Joya:
http://www.malalaijoya.com/index1024.htm

De site van de Afghaanse vrouwenbeweging RAWA, waar veelvuldig nieuws van en over Malalai wordt gepubliceerd
http://www.rawa.org/index.php

Een eerdere post over haar op mijn weblog over Afghanistan: “Human Rights Watch roept op om Malalai Joya weer in parlement op te nemen”
http://afghanistan-parlement-malalaijoya.blogspot.com/2008/05/human-rights-watch-roept-op-om-malalai.html

(Robvandam/Robson)