vrijdag 4 september 2009

70 burgers gedood bij luchtaanval NAVO-ISAF in Noord-Afghanistan

Bij een luchtaanval van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht op twee gekaapte tankwagens in de provincie Kunduz in het noorden van Afghanistan zijn donderdagnacht zeker 90 mensen om het leven gekomen. Onder de doden zijn 70 burgers.

Dit heeft de gouverneur van de provincie Kunduz bekendgemaakt. Strijders van de Taliban hadden 2 tankwagens van de NAVO die uit Tadzjikistan op weg naar Kabul waren gekaapt in de omgeving van het dorp Omar Khel, 15 kilometer ten zuiden van de provinciehoofdstad Kunduz.

De voertuigen waren bezig om de rivier de Kunduz over te steken en een van de wagens kwam vast te zitten in de modder, aldus het persbureau AFP.

Gevechtstoestellen van de NAVO zetten daarop een aanval in maar intussen waren er tal van burgers op de voertuigen afgekomen om diesel af te tappen.

Brigade-generaal Eric Tremblay, een woordvoerder van de ISAF, verklaarde “dat twee vrachtwagens met brandstof waren gestolen door opstandelingen. Troepen van de ISAF lokaliseerden de vrachtwagens aan de oevers van de rivier de Kunduz.”

“Strijdkrachten van de ISAF dachten dat er geen burgers in de omgeving waren en de plaatselijke ISAF-commandant gaf toestemming voor de luchtaanval. Een groot aantal opstandelingen werd daarbij gedood en de tankers werden bij de aanval vernietigd,” aldus Tremblay.

Volgens verschillende bronnen waren er 200 tot 500 burgers op de tankwagens afgekomen om brandstof te bemachtigen. De Taliban lieten diesel uit de wagen lopen om het gewicht ervan te verminderen.

De luchtaanval werd ingeroepen door Duitse militairen die het bevel voeren over het Regionaal Commando Noord van de NAVO-ISAF veiligheidsmacht in Afghanistan. De provincie Kunduz valt onder deze regio.

De NAVO heeft de burgerdoden aanvankelijk ontkend en zegt een onderzoek in te stellen.

De Verenigde Naties hebben om een onderzoek naar de slachting gevraagd.

Een van de chauffeurs van de tankers vertelde aan de BBC dat twee van zijn collega’s zijn onthoofd toen de Taliban de kaping uitvoerden.

Volgens een ooggetuige is iedereen die om de tankwagen stond om het leven gekomen. Handen, benen en andere lichaamsdelen werden van lichamen afgerukt. Andere mensen die verder van het bombardement waren verwijderd liepen zware brandwonden op.

Het persbureau AFP meldt dat gewonden in het ziekenhuis van Kunduz zijn opgenomen.

Onderzoek
De Verenigde Naties hebben een onderzoek gevraagd naar de luchtaanval waarbij tientallen doden in het noorden van Afghanistan zijn gevallen.

Een woordvoerder van de volkenorganisatie heeft gezegd “dat er stappen moeten worden genomen om uit te zoeken waarom er een luchtaanval werd uitgevoerd onder omstandigheden waarin het met zekerheid moeilijk was om vast te stellen dat er geen burgers aanwezig waren”.

De NAVO en de VS krijgen veelvuldig zware kritiek te verduren vanwege de vele slachtoffers die er vallen onder de burgerbevolking vallen bij de aanvallen die ze uitvoeren.

Zie ook:
1.013 burgerdoden Afghanistan in eerste helft 2009


Het verslag van de VN over de burgerslachtoffers van Kunduz:

UN CALLS FOR PROBE AFTER AIR STRIKE IN NORTHERN AFGHANISTAN KILLS DOZENS

The United Nations Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA) is sending a team to the north of the country where an overnight air strike by NATO forces against stolen trucks has reportedly led to dozens of civilian deaths.

Peter Galbraith, the Deputy UN Special Representative in Afghanistan, said in a statement that he was very concerned by the reports of the civilian casualties in the air strike, which took place in the Aliabad district of Kunduz province.

“As an immediate priority, everything possible must be done to ensure that people wounded by this attack are properly cared for, and that families of the deceased are getting all the help they need,” Mr. Galbraith said.

“Steps must also be taken to examine what happened and why an air strike was employed in circumstances where it was hard to determine with certainty that civilians were not present,” he said, adding that UNAMA was dispatching a team to look into the situation.

(New York, Sep 4 2009)