dinsdag 21 juli 2009

Neergehaalde Moldavische helikopter in Afghanistan voerde militaire vlucht uit

De particuliere helikopter van een Moldavisch bedrijf die vorige week dinsdag werd neergeschoten in het zuiden van Afghanistan voerde geen humanitaire missie uit, zoals de NAVO beweerde, maar was op weg om een Britse basis te bevoorraden.

Dat hebben de Moldavische autoriteiten verklaard. De helikopter van Russische makelij werd neergehaald door opstandelingen in de Zuid-Afghaaanse provincie Helmand toen hij juist was opgestegen vanaf een Britse basis.

8 Oekraïense inzittenden vonden daarbij de dood. Op de grond kwam een kind om het leven.

Functionarissen verklaarden vorige week volgens het persbureau Associated Press dat het hefschroefvliegtuig een “humanitaire missie” uitvoerde.

“A civilian helicopter ferrying humanitarian aid was shot down Tuesday in a southern Afghan province where fighting with the Taliban is raging, killing all six Ukrainian crew members and a child on the ground, officials said.”

Het persburaeu Reuters meldde afgelopen zondag dat de Moldavische autoriteiten echter verklaren dat de helikopter voorraden vervoerde naar een afgelegen Britse basis.

“Moldovan authorities said Tuesday's helicopter was shot down while ferrying supplies to a remote British base,” aldus Reuters.

Dit is de zoveelste aanwijzing dat de NAVO niet eerlijk is over de missie in Afghanistan. Van Nederland was al bekend dat Defensie en Buitenlandse Zaken hardnekkig beweren dat het een opbouwmissie is, terwijl het volgens veel deskundigen een oorlogsmissie is.

Momenteel voert Nederland het bevel over het hele zuiden van Afghanistan, waar zeer zwaar gevochten wordt met de Taliban. Generaals beweerden aanvankelijk dat de Nederlandse aanpak er ingevoerd zou worden.

De internationale troepenmachten in Afghanistan, die bestaan uit de International Security Assistance Force (ISAF) die wordt geleid door de NAVO, en de Internationale Coalitie, die wordt geleid door de VS, kennen een groot tekort aan helikopters.

Deelnemende landen zijn niet bereid om extra helikopters te sturen naar de oorlog in Afghanistan. Om dit gemis op te vangen worden hefschroefvliegtuigen ingehuurd van vooral Russische bedrijven.

Vervoer over de grond is gevaarlijk vanwege de vele hinderlagen van de Taliban en bermbommen.

Momenteel kent Afghanistan de meest bloedige periode sinds het bewind van de Taliban eind 2001 door een internationale coalitie die door de VS wordt geleid van de macht werd gezet.

In de maand juli is het aantal doden onder de buitenlandse troepen al gestegen tot 58. Dit is een recordaantal. Hierbij zijn de 6 Oekraïners en de 15 inzittenden van een Russische helikopter die zondag de dood vonden in Kandahar bij een helikoptercrash niet inbegrepen.

Robvandam (Robson)